Napolitaanse pizza in een pizzadoos….

napolitaanse pizza trommel

 

Een napolitaanse pizza moet je volgens de napolitanen eigenlijk binnen 5 minuten opeten, want dan is ie het lekkerst. Het wordt ook afgeraden om de pizza in een pizzadoos te vervoeren, want dan gaat de smaak er af. Maar waarom dan?

Wat gebeurt er met de pizza? De reden is eigenlijk heel simpel. De pizza’s worden in een steenoven op 450 graden gebakken en de pizza is in maximaal 90 seconden klaar. De toppings worden bijna dichtgeschroeid en daarbij blijft er nog veel vocht in de pizza. Wanneer de pizza uit de oven wordt gehaald, dan zie de stoom ervan af komen. Op dat moment wordt de pizza in de doos gedaan en zit de pizza opgesloten in de pizzadoos. De stoom gaat naar boven en de omgeving wordt vochtig, waardoor de pizza nat en sompig wordt.

Is er dan niet een pizzadoos met ventilatie gaten? Ja die zijn er wel, maar deze hebben vaak gaten aan de zijkant en de stoom gaat eerst naar boven. Er zijn ook pizzadozen met gaten aan de bovenkant, maar hierdoor koelt de pizza weer sneller af en eigenlijk zou daarbij alleen het stoom geventileerd moeten worden. Is er dan een oplossing? Er zijn pizzadozen met ventilatie aan de bovenkant die beweren dat er niet veel warmte verlies is, maar die zijn hier nog niet te gemakkelijk te verkrijgen.(deze kan ik binnenkort als sample testen) Een andere oplossing is om de pizza op een lagere temperatuur te bakken, zodat de bodem krokanter wordt en minder stoom produceert. Het nadeel is daarmee wel dat het geen napolitaanse pizza meer is. Een lastig dilemma..

Hoe deden ze dat dan in napels? Daar werden speciale trommels gebruikt die de pizza’s warm hielden en wat ook een aroma mee gaf aan de pizza’s. Het deksel  is voorzien van een systeem waardoor de stoom kon ontsnappen en waar geen water doorheen kwam. Hier werden meerdere pizza’s in gedaan en verkocht op straat.

Misschien komt er nog een oplossing voor een napolitaanse pizzadoos, maar voor nu moeten we het eerst doen met een standaard pizza doos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *