Pizza discussie, Napels vs. Rome

pizza a taglio

Italië is de thuisbasis van wat het meest geliefde comfortvoedsel ter wereld mag zijn: pizza! Napels is bekend om een ​​van de beste ter wereld te hebben, maar velen geven aan dat deze titel toch echt voor Rome is. En zo is er de discussie: wie heeft de beste pizza, Napels of Rome?

Napolitaanse pizza

Napolitaanse pizza is de meest traditionele en de mensen hier nemen het hele ding heel serieus. Er is zelfs een “pizza politie”, de Associazione Verace Pizza Napoletana, die pizzeria’s een certificaat geeft voor het officiële keurmerk om authentieke Napolitaanse pizza te maken.

De eisen zijn vrij uitgebreid, inclusief de consistentie van het eindproduct (zacht, elastisch en makkelijk te vouwen), het gebruik van bepaalde verse tomaten en het gebruik van gecertificeerde buffel mozzarella. Het deeg wordt gerezen bij kamertemperatuur en wordt meestal gebruikt op dezelfde dag. De pizza zelf wordt gebakken in een houtgestookte steenoven en de temperaturen in de oven zijn extreem heet, minstens 400 graden. De pizza is dan in ongeveer 60-90 seconden klaar.

De pizza’s in Napels zijn erg licht en dun, met een taaie korst en eenvoudige ingrediënten proef je de versheid van de producten. De klassieke Margherita pizza is de populairste pizza. Met de ingredienten tomatensaus, mozzarella en basilicum wordt de italiaanse vlag vertegenwoordigd. Zoals het verhaal gaat, creëerde Napolitaanse chef-kok Raffaele Esposito een speciale pizza voor koningin Margherita of Savoy, de vrouw van koning Umberto I, die in 1889 Napels bezocht, 28 jaar na de eenwording van Italië. Het is sindsdien een favoriete pizza stijl.

Romeinse pizza

Romeinse pizza, aan de andere kant, is een heel andere pizza. Op veel plaatsen wordt het verkocht voor de lunch in rechthoekige vorm (Pizza a Taglio).

De pizza in Rome hoeft zich niet aan strenge regels te houden.Over het algemeen is de korst dun tot medium en is het krokanter dan de pizza in Napels. Het deeg mag worden uitgerold met een roller, wat dus strikt verboden is in Napels. Romeinse deeg wordt vaak nog langer gerezen dan napolitaanse deeg ​​en wordt gebakken rond de 300 graden, veel lager dan de temperatuur waarin Napolitaanse pizza wordt gebakken. Ook kan deze pizza gebakken worden in een elektrische oven wat volgens de regels van de napolitanen dus absoluut niet mag.

Welke stijl is beter? Dat is voor iedereen weer verschillend en over smaak valt niet te twisten. Ik maak zo goed als ik kan de Napolitaanse pizza, maar soms lijkt deze ook wel weer op de Romeinse pizza. Ik probeer me te houden aan de regels van de Napolitanen, langzaam rijzend deeg, alles met de hand uitrollen, een houtgestookte oven en verse ingredienten.

Wil je ook een pizza foodtruck huren die een echt Napolitaans Pizza bakt? Neem contact op voor meer informatie.

One thought on “Pizza discussie, Napels vs. Rome

  1. Patrick Reply

    Ik wil het verschil tussen deze twee varianten wel een keer ervaren. Mits jouw oven dus ook even op 300 graden kan natuurlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *