Pizza excursie Napels

Als napolitaanse pizzabakker moet je toch ook weten hoe de echte napolitaanse pizza’s smaken in Napels. Vandaar dat afgelopen weekend een stedentrip naar Napels stond ingepland. Samen met het gezin en tevens de pizza testers, hebben we de pizza’s getest.

Ik had er veel over gelezen en gehoord en ik had een paar restaurants in m’n hoofd om te gaan testen.

L’Antica Pizzeria da Michele en Sorbillo’s zijn de restaurants die behoorlijk populair zijn. Da Michele is voor sommigen de beste pizzeria in de wereld, dus dit was ook het eerste restaurant wat we hebben bezocht. Bij aankomst was het al behoorlijk druk, dus snel een nummertje halen en na een kwartier wachten werd er ons een tafel toegewezen. De aankleding is kil en wit en er is veel geluid. Op de muur staan bekende mensen afgebeeld waaronder Julia Roberts. In de film ‘Eat pray love’ eet ze daar de pizza margherita.

De pizza’s worden in een rap tempo gemaakt en de geur van de knoflook en oregano komen je tegemoet. Binnen 5 minuten is de bestelling gemaakt en net zo snel worden de pizza’s ook gebracht. De smaak is fantastisch, de tomatensaus is intenser en de bodem is luchtig, licht krokant met zo nu en dan een licht aangebrande smaak, waardoor het net allemaal meer smaak krijgt. De oregano op de marinara pizza is perfect in balans en niet overdreven aanwezig. Ik kan niet anders zeggen maar dit zijn tot nu toe de beste pizza’s die ik heb gegeten. Daar was de rest van het gezin ook mee eens.Ik heb nog geprobeerd om te vragen of die van papa net zo lekker zijn, maar nee helaas..

Bij Da Michele worden overigens maar 2 pizza’s gemaakt, de Margherita en de Marinara (tomatensaus, knoflook, basilicum en oregano). Volgens hun dit de enige 2 originele pizza’s die er bestaan.

Do volgende dag hebben we, na eerst de binnenstad te hebben bekeken, de pizzastraat ‘Via dei Tribunali’ bezocht met de verschillende pizza restaurant. In die straat zitten de bekende restaurants zoals: Dal president, Di Matteo en Sorbillo’s. Deze laatst genoemde konden we helaas niet bezoeken, want daar stonden wel 100 mensen te wachten. Uiteindelijk konden we een plekje krijgen bij Di Matteo en dat was ook zeker het wachten waard. De margherita, de pizza ‘gezond’ en de pizza friarielli ( napolitaanse klassieker met raapstelen) hebben we daar gegeten. De margherita is in de basis een simpele pizza, maar als je deze goed maakt, dan heb je het over een echte pizza. Ook hier was de smaak weer super, net als de pizza ‘gezond’. Wat vooral opviel is dat de bodem veel meer smaak heeft. De friarielli pizza lijkt een beetje op een pizza met boerenkool en worst. De raapstelen smaken wel wat pittiger en met de worst erop heb je een totaal andere pizza naast de margherita. Misschien een idee om als winter pizza in nederland te verkopen.

De zondag, dag 3, zouden we na het bezoeken van de Pompeï, Sorbillo’s bezoeken. Niet wetende dat op zondag veel pizzaria’s gesloten zijn. Sorbillo’s had dus een dag vrij en wij hebben een andere pizzeria bezocht. Ook deze pizzeria (Ieri, oggi, Domani) stond goed aangeschreven en was ook aangesloten bij ‘Associazione Verace Pizza Napoletana’ De vereniging die bepaalt of je als restaurant ook de echte napolitaanse pizza mag verkopen en voldoet aan de strenge regels die daarvoor zijn opgesteld. De bodem was anders dan die we eerder hadden gehad en minder verteerbaar. Misschien kwam het ook doordat we 4 dagen (inclusief donderdag in Nederland bij onszelf) achterelkaar pizza hadden gegeten, maar deze pizza lag de hele avond nog zwaar op de maag. De smaak van de saus en de tomaten (piennolo del vesuvio, kleine krachtige smaaktomaten) was nog sterker dan die van de anderen. Misschien iets teveel waardoor de rest een beetje weg viel.

Voor mij was het jammer dat we Sorbillo’s niet konden bezoeken, maar dat zal er zeker nog weleens van komen. Napels is een echte pizza stad en daar zijn ze ook echt trots op. De stad zelf is chaotisch, druk en op sommige plekken ook echt vies. Het heeft veel nauwe straatjes waar de fespa’s doorheen schieten en waar je dan ook echt voor moet uitkijken. Napels leeft en heeft ook vele mooie gebouwen, musea enz. Vanaf het station kun je met de circumvessuviana trein Pompei bezoeken en dat is ook zeker de moeite waard.

Wij hebben in ieder geval genoten van de pizza’s en het zal voor mij een uitdaging zijn om deze heerlijke pizza’s te kunnen benaderen.

Graag wil ik via deze weg ZWF ontwerp bedanken voor het mogelijk maken van deze trip.

One thought on “Pizza excursie Napels

  1. Patrick Reply

    Prima recensie. Krijg zin in pizza! Ik hoop dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *