De San Marzano tomaat

San Marzano tomaat

Vaak vragen klanten van mij welke tomaten saus wordt er gebruikt en welke kruiden worden er doorheen gemengd. Het antwoord is: De San Marzano tomaat met een beetje zout en verder niks. Is dat alles?

Ja, de San Marzano tomaat is een tomaat met een volle smaak, waarbij zoet en zuur in balans zijn. Deze peervormige tomaat heeft veel vruchtvlees, weinig zaadjes en is diep rood van kleur (als ie rijp geoogst is). Deze tomaat is ook geschikt om een stevige en smaakvolle soep van te maken. De San Marzano worden het meeste in blik verkocht en via internet kun je deze het gemakkelijkste kopen. Verse san marzano kun je in sommige supermarkten kopen, maar deze zijn in Nederlandse kassen gekweekt en hebben niet de smaak zoals uit het gebied van Campanië. Wanneer de tomaten uit deze streek komen, dan krijgen ze ook het D.O.P. keurmerk. De afkorting staat voor ‘Denominazione di Origine Protetta’, wat ‘Beschermde Benaming van Herkomst’ betekent. Dit label staat voor de garantie dat dit product is gemaakt in een bepaald deel van het land dat bekend staat om de productie van dit product. Bijvoorbeeld de San-marzano tomaat.

De naam van deze tomaat heeft ie te danken aan de stad San Marzano sul Sarno, hier werd het eerste zaad van de tomaat in Italie geplant, op de vulkanische grond van de Vesuvius. Het verhaal gaat dat het eerste zaadje van deze tomaat in 1770 een geschenk betrof van het Onderkoninkrijk Peru (Virreinato del Perú) aan het Koninkrijk Napels en dat dit zaadje toen in het gebied van “San Marzano sul Sarno” zou zijn geplant. Aan dit verhaal wordt getwijfeld en het is meer waarschijnlijk dat de San Marzano tomaat rond het einde van de 19-de eeuw zou zijn ontstaan uit het kruisen van drie rassen die rond 1900 populair waren in de vallei van de Sarno.

Wat is dan het verschil tussen de San marzano tomaat en de Roma tomaat?

Het verschil is dat de Roma tomaat uit Amerika komt en niet uit Italie. De Roma-tomaat werd in 1955 door de Agricultural Research Service van de USDA geïntroduceerd uit een kruising van San Marzano met twee andere rassen.

San Marzano tomaten zijn ten opzichte van Roma smaller en lopen meer uit in een punt. De smaak van San Marzano  is zoals eerder beschreven rijker, milder en zoeter, is de schil dunner, is het het vruchtvlees vleziger met minder zaden en met een hoger pectinegehalte dat zorgt voor de dikke rijke sauzen, waar de San Marzano om geprezen wordt.

In het volgende filmpje kunt u zien hoe de tomaat wordt geoogst, gesorteerd, gewassen, gepeld en wordt ingeblikt, klaar voor m’n pizza’s 😉

One thought on “De San Marzano tomaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *