Geschiedenis pizza Margherita

margarita
Een pizzeria zonder pizza margherita op het menu is bijna ondenkbaar. In Napels werd afgelopen jaar het 120 jarige bestaan van deze pizza gevierd.

De pizza zoals wij die kennen is namelijk uitgevonden in deze stad.

Pizza is oorspronkelijk een plat brood met kruiden, dat voor het eerst door de oude Grieken gebakken werd. Ze gebruikten het soms als eetbaar bord waar stoofvlees vanaf gegeten werd. Het eetbare bord werd in de loop der eeuwen populair in heel het Middellandse zeegebied, maar vooral in Italië.

 In de 16e eeuw groeiden voor het eerst tomaten in Italië. Vanwege hun destijds bijzondere smaak, dachten Italianen echter dat ze giftig waren en zagen ze het als siervruchten. Pas eind 18e eeuw gebruikten Napolitaanse boeren uit hongersnood voor het eerst tomaten op een pizza. Dat beviel goed.
In 1889 kwamen koning Umberto I en koningin Margherita naar Napols. Ze brachten een bezoek aan Pizzeria di Pietro e Basta Cosi, die tegenwoordig Pizzeria Brandi heet.
 Meesterchef Rafaele Esposito was van tevoren ingelicht dat het koninklijk paar langs zou komen en bedacht een pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood van de tomaat, wit van de buffelmozzarella en groen van de basilicum. De koningin kon het gerecht erg waarderen en de pizza Margherita was geboren.
De pizza is tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar, al dan niet volgens het originele recept.
In dat geval bestaat de pizzabodem uit durumtarwebloem, verse gist en zeezout. Daar bovenop komen olijfolie, maximaal 8 millimeter van San Marzanotomaten-pasta, buffelmozzarella en basilicum.

Bronnen:
http://www.italymag.co.uk/italy/napoli/pizza-margherita-turns-120
http://www.lifeinitaly.com/food/pizza-history.asp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *