Dingen die je hoort in een napolitaanse pizzeria

“Oh, wow, er zit niet zo veel kaas op dit punt.”
“Ze zijn vrij klein, hier kun je wel 2 van op”
“Dunne maar slappe bodem, je kunt het niet eens oppakken…”

Napolitaanse pizza is nog nieuw voor sommige mensen. En dat is te begrijpen. In Nederland of Amerika kent iedereen de pizza met ‘soms’ dikke bodem en veel toppings (beleg). Een napolitaanse pizza heeft een dikke licht krokante korst en een dunne bodem. De tomaten saus in combinatie met mozzarella wordt in het midden een beetje nat en lijkt soms wat een een ‘soep’. Deze pizza’s moeten eigenlijk binnen 5 minuten, nadat ze uit de oven zijn gekomen, worden gegeten. Dan zijn ze het lekkerst! Als ze afkoelen, dan wordt de rand zacht en een beetje taai.

De toppings zijn minimaal. Je ziet door het kaas de tomatensaus op je pizza! In het beste geval zal een Napolitaanse pizzeria een zorgvuldige balans tussen de korst, saus en kaas geslagen hebben. Met niet te veel van één component. Sommige mensen denken dat het een gierigheid van het restaurant is, maar het gaat hierom de balans en de puurheid van de toppings. Als je gewend bent aan een ‘over the top’ belegde pizza dan is dat wel even wennen.

De toppings zijn minimaal, maar de producten worden gekenmerkt door een keurmerk D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) DOP is een elite voedsel label. De afkorting staat voor ‘Denominazione di Origine Protetta’, wat ‘Beschermde Benaming van Herkomst’ betekent. Dit label staat voor de garantie dat dit product is gemaakt in een bepaald deel van het land dat bekend staat om de productie van dit product. Bijvoorbeeld, een verrukkelijk DOP product uit Campanië is Buffalo Mozzarella.

Pizza is de culinaire trots van Napels. De Napolitanen zijn zó trots op hun pizza, dat er zelfs een vereniging in het leven is geroepen, de Associazione Verace Pizza Napoletana. Deze Associazione strijdt voor het behoud van de enige echte, originele pizza.

Pizza met pazzi houdt van deze pizza en probeert zo goed als mogelijk zich aan deze regels te houden en waar mogelijk te verbeteren. Wij hopen jullie binnenkort te kunnen begroeten bij onze foodtruck en te laten genieten van onze traditionele pizza’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *