Campionata della pizza 4e editie

Campionata della pizza

Afgelopen vrijdag mocht ik meedoen aan de 4e editie van de ‘campionata della pizza’ van Nederland, een drukbezocht jaarlijks terugkerend evenement.


Het kampioenschap wordt gesteund door de Associazione Pizzerie Italiane d’Olanda (APFL) en is niet alleen een eerbetoon aan het Napolitaans erfgoed, maar ook bedoeld om de authentieke pizza onder de aandacht van Italië-liefhebbers te brengen: een pizza belegd met verse ingrediënten, gebakken in een traditionele houtoven.

De APFL streeft naar het aansporen van horeca ondernemers tot het investeren in een klassieke houtoven in hun pizzeria of restaurant. Dus op uitnodiging hiervan en met behoorlijk wat zenuwen stond ik te bakken voor een jury en publiek.

De deelnemerslijst bestond uit vele Nederlandse Italianen die werkzaam zijn bij vooraanstaande restaurants. Door dit evenement kon ik ook beoordelen waar ik sta en of ik op de goede weg ben met de pizza’s. Het was mooi om te zien hoeveel verschillende technieken er worden gebruikt voor het uitrollen van het deeg. Iedereen heeft weer een andere manier en ook het deeg was vaak weer anders. Wat mij opviel was dat er 2 soorten deegjes waren. Kleine stevige bollen en grote flexibele gerezen bollen. De kleinere bollen zijn de italiaanse krokantere pizza’s en de andere de Napoliaanse pizza’s. Een napolitaan kwam na de wedstrijd bij me en vertelde me dat hij kon zien dat het een napolitaans ‘ontspannen’ deeg was, dus dat was in ieder geval een bevestiging dat de techniek goed is. Helaas heb ik daarmee niet de volgende ronde gehaald, maar de napolitaanse pizzabakker wel. Hij maakte de truffel-pizza en smaakte bijna hetzelfde als die van mij.

Voor de wedstrijd moest je 2 soorten pizza maken, de traditionele pizza margherita en een pizza met de fantasie van de pizzaiolo. Mijn keuze hiervoor was de droge worst pizza, zodat ik het friese streekproduct kon inzetten als enige fries. Er kwamen vele fantasierijke pizza’s voorbij en sommigen werden op draaiende borden gepresenteerd. De pizzaiolo die uiteindelijk heeft gewonnen was een pizza met een bloemetje. Niet echt traditioneel, maar qua presentatie natuurlijk wel heel leuk. De droge worst pizza was wel in de smaak gevallen, maar de presentatie was natuurlijk niet zo mooi als een bloemetje ;).

Voor de rest heb ik leuke mensen ontmoet waar ik veel van heb geleerd en daar gaat het uiteindelijk ook om. Volgend jaar ga ik weer meedoen en hoop ik in ieder geval de volgende ronde te halen. Arte Della Pizza bedankt voor het maken van de foto’s en Fabio van Passa Parola Pizzeria bedankt voor het geven van tips.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *